- Basis, Recepten

Slow-roast saus van plantjes

Een lekkere langzame saus die eigenlijk een soort allemansvriend is. Bij de past, als pizza basis, bij gebakken aardappelen en ook bij de Pompoen Wellington past deze. Je bent vrij om verschillende groenten te gebruiken, zoals tomaat, paprika, ui, knoflook, bleekselderij, pompoen, paddestoelen.

Kruiden naar smaak, ik ben liefhebber van tijm en rozemarijn. Dat zijn ook kruiden die je vanaf het begin kan toevoegen, hoeven niet als laatste. Ze zijn niet zo teer.

Het recept volgt eigenlijk de lijn van het maken van een jus: grof gesneden groenten gaan met wat olie en margarine, kruiden, peper en zout een tijdje de over in, totdat er aanbaksels ontstaan (Zie foto hieronder). Voegt wat bloem toe, bak de bloem even mee, voeg groentebouillon toe. Laat even sudderen, staafmixer erdoor, op smaak brengen en klaar.

Ideaal voor groeten die anders geen bestemming meer zouden krijgen anders dan de prullenbak (en dat kan toch echt niet). Maak een grote hoeveelheid en vries in (in kleine blokjes) voor later gebruik.

Oven op 180 graden (bij hete lucht).

De ingredienten. Feel free….Valt je het lepeltje appelstroop op? 🙂
Je hebt ook 500 ml groentebouillon nodig. Mag van een blokje……
Grof gesneden in de oven. Ja inderdaad, nu met pompoen.
Overgebleven van de Pompoen Wellington
Uit de oven, laat het niet verbranden maar wel een beetje roosteren.
Bloem erdoor en terug in de oven
500 ml groentebouillon erbij en terug in de oven. 10 minuten.
Staafmixer erdoor, mogelijk nog wat bouillon toevoegen als het te dik is, op smaak brengen en klaar.


Vwalla