- Hoofdgerecht, Recepten

Pompoen Wellington

Al wikkend en wegend afgelopen kerst wat te maken voor een gemengd gezin, werd ik door Hugo van 24Kitchen (Hugo is een held) op het idee gebracht om een piece-de-resistance te maken met pompoen: pompoen wellington. Hetzelfde als de bief variant, maar dan met pompoen. Het zag er goed uit en in m’n hoofd smaakte het ook uitstekend. Niet moeilijk te maken en ik had de spullen in huis…

Voor een echte Wellington heb je goed bladerdeeg nodig. Bladerdeeg bevat normaliter veel boter, roomboter en andere dingen waarvan ik kies ze niet meer te eten. Een plantaardig bladerdeeg was effe zoeken. Bij de jumbo verkopen ze de bladerdeeg die ik gebruik. Hoewel ik moet zeggen dat die niet zo “bladert” als het op roomboter gebaseerde origineel.

Maak de pompoen en champignons in de ochtend zodat het allemaal kan afkoelen. Als het in de oven gaat moet het geheel op kamertemperatuur zijn. Hier het recept.

Pompoen Wellington
De ingredienten
  • Een flespompoen
  • Champignons 300 – 400 gram, afhankelijk van de grootte van de pompoen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Paar takjes tijm
  • 2 pakken plantaardig bladerdeeg
  • zout en peper voor op smaak te brengen.
Snijd de champignons, de ui en knoflookteentjes klein, bak ze in een pan met wat olijfolie. Zorg ervoor dat het vocht zoveel mogelijk verdampt. Gebruik je andere paddestoelen, zoals shi-itake of oesterzwammen, hou er dan rekening mee dat deze veel meer vocht in zich hebben en laat dan ook na het bakken het mengsel goed uitlekken. Gebruik liever gewone champignons of kastanje-champignons.
TIP: om de smaak van de champignons te versterken kun je klein scheutje japanse sojasaus toevoegen. (Klein beetje)
Snijd het dikkere deel van de pompoen af
Snijd de pompoen in twee helften en verwijder de “steel”
Schil de pompoen en leg de twee helften op vetvrij papier en besprenkel met olijfolie, zout en peper
Bak de pompoen in een oven (hete-lucht 180 graden) totdat je er met een prikker zonder weerstand doorheen kan. Dat duurt ongeveer 45 minuten.
Rol een vel bladerdeeg uit en leg de pompoenhelften er op
Bedek de pompoenhelften met het champignonmengsel
Leg een tweede vel bladerdeeg erop
Snijd de randen eraf, maak karteltjes met een vork en prik gaatjes in de bovenkant zodat vocht/stoom weg kan.
Afbakken in de oven (hetelucht op 180 graden) totdat het geheel mooi bruin is.
En…

Vwalla.

lekker met aardappelpuree, een mooie salade en een slow-roast saus van plantjes.